klaprozen akkerrand
"Wat wegen zijn voor mensen, zijn bermen voor bijen. De bloeiende en ruigere bermen bieden voedsel en nestgelegenheid. Door het bijvriendelijke beheer ontstaat er een enorm nieuw leefgebied voor bijen en bestuivers.”
Riny van Empel
Coördinator bijenlandschap West-Brabant

Wat kan ik doen?

Iedereen kan de bijen helpen, of je nu een akkerbouwbedrijf hebt met veel grond of alleen maar een balkon. Het gaat er om dat we samen aan de slag gaan. Er zijn een aantal mooie websites waarop veel informatie beschikbaar is. Wil je voor de bijen aan de slag? Kijk dan eens hier:

  • Voor wie op zoek is naar informatie over bestuivers is het soms lastig te beoordelen welke bronnen de beste informatie geven. Onder meer WUR, Naturalis en ministerie LNV hebben deze website ontwikkeld om mensen doelgericht de juiste informatie te geven:  www.hulpvoorbestuivers.nl . Je vind er voor jouw specifieke locatie praktische tips voor bijvriendelijke inrichting en beheer.
  • Op www.bloeibogen.nl vind je informatie over de bijensoorten die in een gebied voorkomen en hun voedselbehoefte. De website geeft gericht plantadvies voor een gebied.
  • En op deze website https://www.wegwijzerbestuivers.nl/  word je aan de hand van een aantal vragen naar de beste informatiebronnen geleid. Een aanrader!

En dit filmpje van Bijenjournaal maakt ook al duidelijk wat je zelf kunt doen: https://www.youtube.com/watch?v=HK8uK-ekPQk

Een aanrader is de film ‘Ruimte voor bijen’ die John Vegt recent heeft gemaakt over belang en de schoonheid van bijen. Ook het Bijenlandschap West-Brabant heeft in de film een plek gekregen. De film is vrij te verkrijgen en te vertonen, weliswaar met bronvermelding: https://vimeo.com/490940538

Partners