Kennismiddag Bomen & Struiken voor wilde bijen

17 februari 2025

Op 4 februari organiseerden Bijenlandschap West-Brabant, EIS Kenniscentrum Insecten, Donker Groen en NLPlants een kennismiddag over het belang van bomen en struiken voor wilde bijen en andere bestuivers. We waren te gast op de prachtige locatie van Donker Groen in Etten-Leur. De kennismiddag werd druk bezocht en was bedoeld voor overheden en bedrijven uit West-Brabant, die zich professioneel bezighouden met de inrichting, beheer en het onderhoud van groene ruimtes.

Het belang van bomen en struiken voor wilde bijen
Bij beplanting voor insecten en wilde bijen ligt de focus vaak op grasland en het zaaien van bloemen. De toegevoegde waarde van bomen en struiken is vaak nog onderbelicht. Dit terwijl bomen en struiken onder meer voedsel en schuilgelegenheid bieden. Tijdens de kennismiddag is er praktische kennis gedeeld over inrichting en beheer van groene ruimtes.
Linde Slikboer van EIS Kenniscentrum Insecten trapte af met een presentatie over waarom bomen en struiken zo essentieel zijn en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen. Ze vertelde welke bomen en struiken je het beste kunt planten, hoe je ze het beste aanplant en hoe je ze het beste kunt beheren. Zo is het belangrijk om inheemse en regionale soorten te gebruiken en deze niet te dicht opeen te plaatsen (zogenoemde ‘muffinbosjes’). Ook het creëren van verschillende leeflagen en zo veel mogelijk randen is van belang. Juist die randen zijn windluw en zonbeschenen; belangrijke ontmoetingsplekken. Hieronder is de complete presentatie te downloaden.

De rol van de hovenier en kweker
Gerbert van den Dikkenberg nam ons vervolgens mee in het verhaal van Donker Groen en de geschiedenis en toekomst van het hoveniersvak. De hovenier speelt een belangrijke rol bij het versterken van de biodiversiteit. Jolanda van Hasselt van NLplants sloot af met het oogpunt vanuit de kweker en sprak onder meer over de keuze tussen autochtone en inheemse planten.

IMG_5027